NOG ENKELE PLAATSEN BESCHIKBAAR !!

Cursus wijnbouw/wijnmaken 2021

Plannen om een wijngaard op te starten? Als hobby of professioneel?

Super, zeker doen, er gaat een wereld voor je open die zijn weerga niet kent.

Maar zorg dat je goed voorbereid bent, want er komt veel bij kijken en veel dingen weet je best voor je start met aanplanten. Ik heb zelf mijn wijngaard aangeplant in 2011 en momenteel is de wijngaard 1 ha groot met 3000 wijnstokken, zowel resistente rassen alsook traditionele rassen. Wij leveren aan winkels, restaurants en rechtstreeks aan consumenten. Kijk gerust eens op www.wijngaardbiezenhof.nl voor alle info over onze wijngaard.

Roland aan het woord:

Ik beschik nu over ongeveer 10 jaar theoretische kennis en evenzoveel praktijkervaring. En vooral het laatste is heel nuttig om met elkaar te delen. Dat delen van die kennis doe ik graag en daarom start ik vanaf 2021 met een volledig lesprogramma voor de beginnende wijnbouwer en wijnmaker.

Alle belangrijke facetten zullen de revue passeren en na het doorlopen van de cursus zul je goed voorbereid zijn om je wijnbouwdroom te kunnen realiseren. Maar ook als je al gestart bent en nog over dingen twijfelt zul je veel van de opleiding opsteken.

Een greep uit de vele onderwerpen die behandeld zullen worden zijn:

 • Wat kost de aanleg van een wijngaard
 • Hoe plant je een wijngaard in de praktijk aan
 • Uit welke rassen kun je kiezen en wat zijn de voor- en nadelen van bv. restistente rassen
 • Welke apparatuur/machines heb je nodig en welke kun je in eerste instantie nog even missen
 • Hoe bescherm je je wijngaard tegen bv nachtvorstschade
 • Welke werkzaamheden dien je het jaar rond te verrichten in je wijngaard en hoe pak je dat praktisch en efficient aan
 • Welke methoden zijn er om je wijnstokken te beschermen tegen ziekten en plagen
 • Welke bemesting is nuttig en efficient en hoe weet je welke meststoffen je moet inzetten
 • Wat kan ik doen tegen vogelvraat
 • Trosdunning, wanneer en hoe het best uit te voeren
 • Hoe pak je de oogst van je druiven aan, waar moet je op letten
 • De vinificatie van de druiven, wit/rood/rosé en orange wine, wat zijn hier de te volgen stappen
 • Wat als je bubbels wilt maken
 • Klaring van de wijn en het bottelen
 • Houtlagering in eiken vaten
 • Wet- en regelgeving omtrent wijnbouw
 • Hoe pak je de afzet van je wijnen aan als je (semi)professioneel aan de slag gaat en hoe ziet het financiele plaatje eruit van een commerciele wijngaard (optioneel te boeken als les 10, kosten € 30,=)

Praktisch

De opleiding zal doorgaan bij ons op wijngaard ’t Biezenhof in Eede Zeeland (NL), op de grens van Nederland en Belgie (nabij Maldegem/Sluis). Wij beschikken over een eigen wijnmakerij met leslokaal en natuurlijk kunnen jullie alle praktijk ten aanzien van teelt, snoeien, gewasbescherming, bemesting, groeistadia van de druiven, ontbladeren, etc etc in het echt bekijken in onze wijngaard en ook echt ervaren hoe je dat in de praktijk aanpakt.

 

De cursus gaat door telkens op een zaterdag waarbij we van 9.30u tot 12.00u de theorie doornemen om in de middag van 13.00u tot 15.30u de praktijk in de wijnmakerij of de wijngaard te bekijken. Het gedeelte theorie en praktijk kan per les verschillen afhankelijk van het onderwerp wat behandeld wordt en afhankelijk van de vragen vanuit de cursisten. Tussen de middag zorgen wij voor soep en de gehele dag is er koffie en thee voorhanden. De lesstof krijg je per les vooraf digitaal per mail toegestuurd. Op het eind van de opleiding heb je dan een handig naslagwerk voor de toekomst.

 

De kosten voor de volledige opleiding bedragen € 300,= per persoon te voldoen voor aanvang van de eerste cursusdag. Mocht je later willen instappen en er is nog plaats dan kan dat, je betaald dan een bedrag naar rato van het aantal cursusdagen dat nog resteert. Het aantal plaatsen voor deze opleiding is beperkt tot 15 cursisten dit in verband met de respectering van de op dit moment nog geldende (Nederlandse) coronavoorschriften. De opleiding gaat door bij een minimale aanmelding van 10 cursisten. Inschrijving is op basis van volgorde van aanmelding via mail info@wijngaardbiezenhof.nl. Betaling van cursusgeld kan geschieden door bankoverschrijving op NL24INGB0007003570 tnv Wijngaard Biezenhof of contante betaling bij aanvang van de eeste les.

Op dit moment kunnen wij de opleiding fysiek laten doorgaan op onze locatie, dit conform de Nederlandse voorschriften inzake Corona. Deze bepalen dat bedrijven trainingen mogen aanbieden op besloten plaatsen mits inachtneming van de corona basis-voorschriften (dus met name de 1,5m afstand). Onze wijngaard met leslokaal is een besloten plaats en derhalve geschikt voor het organiseren van deze wijnbouwopleiding.

 

 

Intresse?